Italia, säveltäjien suurmaa!

Olen koko ikäni miettinyt, miten ihmeessä Italiassa on syntynyt niin upea, suorastaan brilliantti säveltämiskulttuuri. On kyse sitten elokuvamusiikista, laulu/iskelmä-  tai metallimusiikista.

Olen koko ikäni miettinyt, miten ihmeessä Italiassa on syntynyt niin upea, suorastaan brilliantti säveltämiskulttuuri. On kyse sitten elokuvamusiikista, laulu/iskelmä-  tai metallimusiikista. Onko sinulla kokemusta siitä, että olet nauttinut italialaisesta säveltäiteesta, tai kuka maailmanmuusikoista sinun mielestäsi on mieletön lahjakkuus säveltäjänä?

Itse ihastuin jo teini-iässä yhtyeeseen nimeltään La Bottega Dell Arte. Ostin kaikki ryhmän vinyylit, ja edelleen vaikkapa Che Dolce Lei tai Questa Sera È Per Noi saavat minut sulamaan. Yhtye teki melodista, mutta kokeilevaa musiikkia myös. Bella Sarai -kappaleesta aion tehdä oman musiikkivideon!

Ennio Morricone tunnetaan tietenkin ikonisena elokuvasäveltäjänä. Hänenkin musiikissaan ilmenee italialaiselle musiikille tyypillinen taito tehdä kauniita melodioita, ja tuoda rohkeita elementtejä. Mm. Moses Theme ja toki italo-western-jutut muunmuassa ovat esimerkkejä ainutlaatuisesta italialaisesta soundista.

Mutta mitä vielä, Italia on myös menestyksekäs melodisen metallimusiikin mahtimaa! Tästä esimerkkinä vaikkapa Rhapsody of Fire ja Luca Turilli! Biisintekijä, kitaristi ja pianisti. Fabio Lione tekee myös vaikutuksen monitasoisena metallimusiikin laulajana. Tämän yhtyeen sävellystaito on myös kerrassaan mieletön. Melodiat ja upeat kuorot kulkevat, ja soljuvasti korkeudet muuttuvat. Rohkeus kuljettaa melodioita ja vaihdella korkeuksia niin, että melodia kulkee hienosti vaikuttavan orkestraation tukemana, on nautintoa kuunnella, mutta myös analysoida piisien rakenteita. Rhapsody of Firelta haluaisin nostaa sävellystaiteen esimerkkinä teoksen Lost in Cold Dreams!

Itsekin haluaisin päästä säveltämään monitasoista melodista metallia ja tietenkin progea, josta Camel on minulle suuri idoli.

Kerro täällä blogissani ajatuksia ja kuka on sinun ihailemasi säveltäjä maailman musiikkimarkkinoilla?

1 comment