Blogi

Italia, säveltäjien suurmaa! 

Olen koko ikäni miettinyt, miten ihmeessä Italiassa on syntynyt niin upea, suorastaan brilliantti säveltämiskulttuuri. On kyse sitten elokuvamusiikista, laulu/iskelmä-  tai metallimusiikista.

Olen koko ikäni miettinyt, miten ihmeessä Italiassa on syntynyt niin upea, suorastaan brilliantti säveltämiskulttuuri. On kyse sitten elokuvamusiikista, laulu/iskelmä-  tai metallimusiikista. Onko sinulla kokemusta siitä, että olet nauttinut italialaisesta säveltäiteesta, tai kuka maailmanmuusikoista sinun mielestäsi on mieletön lahjakkuus säveltäjänä?

Itse ihastuin jo teini-iässä yhtyeeseen nimeltään La Bottega Dell Arte. Ostin kaikki ryhmän vinyylit, ja edelleen vaikkapa Che Dolce Lei tai Questa Sera È Per Noi saavat minut sulamaan. Yhtye teki melodista, mutta kokeilevaa musiikkia myös. Bella Sarai -kappaleesta aion tehdä oman musiikkivideon!

Ennio Morricone tunnetaan tietenkin ikonisena elokuvasäveltäjänä. Hänenkin musiikissaan ilmenee italialaiselle musiikille tyypillinen taito tehdä kauniita melodioita, ja tuoda rohkeita elementtejä. Mm. Moses Theme ja toki italo-western-jutut muunmuassa ovat esimerkkejä ainutlaatuisesta italialaisesta soundista.

Mutta mitä vielä, Italia on myös menestyksekäs melodisen metallimusiikin mahtimaa! Tästä esimerkkinä vaikkapa Rhapsody of Fire ja Luca Turilli! Biisintekijä, kitaristi ja pianisti. Fabio Lione tekee myös vaikutuksen monitasoisena metallimusiikin laulajana. Tämän yhtyeen sävellystaito on myös kerrassaan mieletön. Melodiat ja upeat kuorot kulkevat, ja soljuvasti korkeudet muuttuvat. Rohkeus kuljettaa melodioita ja vaihdella korkeuksia niin, että melodia kulkee hienosti vaikuttavan orkestraation tukemana, on nautintoa kuunnella, mutta myös analysoida piisien rakenteita. Rhapsody of Firelta haluaisin nostaa sävellystaiteen esimerkkinä teoksen Lost in Cold Dreams!

Itsekin haluaisin päästä säveltämään monitasoista melodista metallia ja tietenkin progea, josta Camel on minulle suuri idoli.

Kerro täällä blogissani ajatuksia ja kuka on sinun ihailemasi säveltäjä maailman musiikkimarkkinoilla?

Musiikin äärettömyys - yhteinen onni! 

Eipä sitä pysty kenties edes selittämään! Tähän on kuitenkin tultu ja monitasoinen henkilökohtainen reinkarnaatio musiikissa tuntuu olevan nyt läsnä ja vahvasti iholla. Suuren boostin tähän tuovat uudet ystävät, joiden avulla uusi sivu kääntyy musiikillisessa galleriassa, sekä esiintyjänä että säveltäjänä.

Yksi esimerkki tästä on juuri nyt tehty yhteistyöjulkaisu upean salaperäisen Joordan Mackayn kanssa. Kuka hän on ja mistä hän tulee jää kiehtomaan mieliin, kun hahmon löytää mm. Spotifyn “maljasta” ja kuuntelee ajatonta tuotantoa, jota Joordan tekee laadukkaiden muusikoiden kanssa.

Maagisella ja ajoittain humoristisellakin tavalla koukuttavia teoksia synnyttänyt Joordan kutsui myös minut tulkitsemaan hänen teostaan uuteen folk-henkiseen julkaisusarjaan. Syntyi laulu Spike Milliganista, irlantilaisesta koomikosta, joka viritti minut ihailemaan häntä itseään laulajana samalla yrittäen tulla Spiken veroiseksi - sopivasti kuitenkin kompuroiden. Teos on nyt kuultavana Spotifyssa ja nähtävänä kevyenä musiikkivideona Youtubessa.

Olen ylpeä musiikillisesta rohkeudestani ; se on saanut uusia tuulia mm. yhteistyöstä Liv Teiksalan kanssa. Historiallisten tuulien pyörteiden takaa on ilmestynyt lyyrikko ja säveltäjä; konseptinrakentaja, josta vielä kuullaan. Kaksikkona työstämme näytteitä ikäänkuin uudenlaisesta musiikkityylistä, jossa kesikaika, historialliset raadolliset uskonnolliset tabut ja poikkeava instrumentaatio tulevat kohtaamaan hämmentävän kiehtovalla tavalla.

Vaikka minut tunnetaan folk-irkku-skottispiritistä, olen päässyt esiintyjänä myös uusille urille Teiksalan kanssa, kun duomme tuo melodisen metallimusiikin tummanpuhuvan kitaran ja mustan metalli-irkkurummun bodhránin kera pieniinkin paikkoihin kuultavaksi.

Whats more!? Tulen takuuvarmasti lähestymään useita taitavia muusikoita kun saan samalla itse kutsua yhteistyöhön kelttihenkiseen albumiin folkmuusikoita, joilta löytyy kapasiteettia mitä erityisimpiin soittimiin. Niinpä mm. uilleann pipesia - irlantilaista säkkipilliä - tullaan kuulemaan jatkossa.

Nyt mennään lujaa jonnekin, ja “hop” välillä kadotaan musiikkiohjelmistojen pariin… Mitä tästä vielä syntyykään - ya never know!? Yhtä kaikki, musiikin tekeminen ja esittäminen on äärettömän tärkeä, jopa välttämätön osa elämäni hyvinvoinnille.

Kiitos jo nyt teille minun uusille innoittajille, Joordan, Liv, Jukka, Joni… Heikki ym.

Jari