Kuka?

Jari Sirniö on muusikko ja TV-toimittaja ja -ohjaaja. Lapsuutensa hän vietti Keski-Pohjanmaalla Nivalassa, mistä siirtyi matkailualan opintojen myötä hetkeksi pääkaupunkiseudulle ja sitten Tampereelle, missä on viihtynyt jo 30 vuotta. Sirniön pääasialliset soittimet ovat kitara, tinapillit (erityisesti matala tinapilli, low whistle) sekä oma ääni. Vuosien varrella hän on esiintynyt niin trubaduurina kuin vaikuttanut erilaisissa yhtyekokoonpanoissa sekä säveltänyt musiikkia televisioon.

Musiikki nousi merkittävään rooliin jo varhaisteini-iässä, kun Jari alkoi kuunnella musiikkia samanaikaisesti kolmesta eri “kulmasta”. Amerikkalainen ja kanadalainen folk innosti Bob Dylanin, Neil Youngin, Gordon Lightfootin ja varsinkin Don McLeanin myötä kitaran ostoon. Suomalaisesta musiikista inspiroi Hectorin tuotanto. Samoihin aikoihin Jari innostui erityisellä tavalla myös progressiivisesta musiikista ja erityisesti Camel-yhtyeestä. Oman lisänsä melodisuuteen ihastuneelle nuorelle taiteilijalle toi italialainen musiikki, josta Jari löysi useita kiehtovia yhtyeitä, mutta suurimmaksi innoittajaksi nousi La Bottega dell’Arte.

Halu kehittyä laulamisessa kasvoi, ja aikuisiässä mukaan kuvioihin tuli niin suomalainen kansanmusiikki kuin lastenmusiikki, joita Jari esitti hoiva- ja päiväkodeissa. Merkittävä käänne tapahtui kuitenkin 2000-luvun alkupuolella, kun Jari ymmärsi viehättyneensä kelttihenkisestä irlantilaisesta musiikista. Innostus oli niin suuri, että hän matkusti Irlantiin opintomatkalle ja ahmi itselleen materiaalia mm. Dublinin musiikkiarkistosta. Samalla hän sai tutustua irlantilaisiin sessioihin ja singers’ night -iltoihin. Tällä samalla tiellä hän kulkee vakaasti edelleen, mutta viehätys vihreiden saarten musiikkia kohtaan on antanut tilaa myös skotlantilaiselle musiikille. 2000-luvun alkupuolella Sirniö myös vaikutti kelttihenkistä rockia esittäneessä Dagán-yhtyeessä laulajana.

Merkittävä askel musiikkiuralla oli YLE:n lastenohjelmien kokopäivätyöstä osa-aikaiseksi siirtyminen 6-8-vuoden irkkubaareissa esiintymisen jälkeen. Musiikista ja sen esittämisestä tuli vihdoin pysyvä osa Jarin työnkuvaa. Samalla, kun muusikon työ otti tuulta purjeisiin, syntyi kilttiyhtye Isara, josta kasvoi vähitellen yksi irkku-/skottipaikkojen sekä historiatapahtumien suosituimpia yhtyeitä.

2000-luvulla kehittyi merkittävästi myös säveltämisen taito, ja Jari perusti kotistudion, jossa on sittemmin syntynyt musiikkia kymmeniin lasten-, kulttuuri- ja luonto-ohjelmiin sekä luontomatkailun yrittäjille. Kotistudiossaan Jari toteutti myös sooloalbuminsa Allofónus - The Final Gathering, joka tukeutuu paikoitellen jopa sinfonisiin orkestraatioihin. Allofónus - The Final Gathering tuotettiin valmiiksi nimekkäillä Akun tehtaan studioilla Tampereella.

Paluu progressiivisen ja eeppisen musiikin maailmaan on synnyttänyt innostuksen tehdä ja esittää melodista metallimusiikkia ja luoda näyttäviä orkestraatioita. Tämän ambition myötä on yhdessä Liv Teiksalan kanssa syntynyt duo Soul Prophecy, jossa metallimusiikki taittuu akustisena yllättäviin mittoihin.

Tänä päivänä Jari tasapainottelee useiden musiikillisten roolien välillä. Esiintyminen sekä yhtyeissä että trubaduurina niin kelttimusiikkia kuin suomalaisia kansanlauluja esittäen on suuressa osassa, mutta taiteilija tunnustaa intohimonsa säveltämiseen taas kasvaneen. Suunnitteilla on moderni kelttihenkinen sooloalbumi sekä uusi levy Isara-yhtyeen kanssa. Erityisen mielenkiintoisena Jari pitää yhteistyötä Liv Teiksalan kanssa: suunnitteilla on uudenlainen musiikkityyli, josta Teiksala pääpiirteiltään vastaa.

Musiikkiuraa tasapainottavat erilaiset liikuntaharrastukset, kuten juokseminen, hiihtäminen, sulkapallo ja lumilautailu. Lisäksi Sirniöllä on musta vyö taekwondossa.